piatok 26. decembra 2008

Recenzia: The Damned - So, Who's Paranoid (2008)


Uff, The Damned majú vonku nové CD, to zas bude 13 songov plných temnoty a depresií. Takto som aspoň ja vnímal posledné albumy The Damned. Zamilovaný do ich jednotky a dvojky a sklamaný albumami ako Phantasmagoria (1985) a Anything (1986), kde Damned hrali bez cpt. Sensible som si od nového CD ozaj nič nesľuboval a nečakal žiadne majstrovské dielo. A presne tak to aj bolo po jeho prvom vypočutí...nič nápadité a nič čo by ma natoľko zaujalo, aby som sa nedokázal odtrhnúť od reproduktora...

To sa ale zmenilo dnes kedy som si to viac-menej náhodou pustil a dostalo ma to natoľko, že o tom musím jednoducho napísať pár riadkov. Po druhom vypočutí som sa do “So, Who's Paranoid“ zamiloval a spomenul si na časy keď mi denno-denne v ušiach hučala podľa môjho usúdenia majstrovská výberovka “The Damned, but not forgotten“ (mimochodom ju mám aj v distre za 320 Sk), na ktorej sa nachádzajú skladby vydané v 80 rokoch prevažne na singloch ako Lovely Money, Generals, Thanks for the Night či oficiálne na LP nevydané skladby ako Torture me (na novom albume je jej veľmi podobná Nature's Dark Passion), Some girls are ugly...To boli a sú skladby, ktoré ma ozaj dostali a aj keď majú od Damned,Damned,Damned (1977) či Music for Pleasure (1977) ďaleko aj napriek tomu patria k špičke.

Teraz mi ostáva len oľutovať čo som si o novom CD myslel, pretože je naozaj urobené kvalitne a kto má rád Damned v ich singlovom období z 80 rokov, kde je kapela obohatená aj o R. Jugga, ktorý hrá na klávesoch(neskôr gitara) si aj tento album zamiluje...ja som živým príkladom. Dávam 9/10 za tento skvelý návrat a aby som nezabudol: "Klobuk dole páni..."

Download skladieb: A Nation Fit For Heroes, Danger To Yourself, Little Miss Disaster

štvrtok 25. decembra 2008

Krátky Report z rebellion festu 08


Tak z Anglie sem nadšenej, ale chce to tam jet na dýl takže si to budu muset zopakovat:) Každopádně sem byl nadšenej, samy stari pardalové, což je bomba, jediný co mě zklamalo, že tam nebylo skoro žádny distro takže sem si nic nepřivezl:(

Na koncert dorazili když uz hrali Radio Stars, sice to bilo slabší, ale Andy Ellison lítal po podiu a po celím klubu jak za mlada:) Další nastoupili The Yobs a to byla paráda. Sice tam z Boys byli jenom Honest a Casino, ale měli ještě výborného kytaristu nejakej Peetr Baarli, na začátku mi sice přišla kytara na můj vkus moc ohůlená, ale vystoupeni super. Tihle borci mě asi fakt nezklamou. Honesta už sem viděl po čtvrté a vždycky bych sel znovu:) Další na radě byli devítky: ty m taky nikdy nezklamou a jejich koncert vždycky stoji za to, a jestli je pravda, že Nick Cash má za sebou nějaký infarkty tak klobouk dolu tem výkonům co podává.

UK Subs - Další lety prověřena banda na živo je mam radši než doma. Po nich nastoupili Penetration, super doma si je moc nepouštím, protože na tohle musí mít člověk náladu, ale koncert výbornej. Dost mě překvapilo jak je Pauline malá, má snad 150 cm, ale i pres svůj vek vypadá výborně. Johnny Moped, úžasný koncert, ale ten chlap vypadá, jak kdyby ho našli někde na nádraží. Starej hnusnej ulizanej důchodce a ty pohyby taky děs:) ale je to porad on a hráli fakt výborně. Nakonec nastoupili Damned, je vidět, že v Anglii je maj hodně rádi, protože tam najednou bylo tolik lidi, že sem byl málem umačkanej. Když spustili takový věci jako New Rose, Neat Neat Neat, atd tak propukal opravdoví riot. Vanien opět vypadal jak z černo-bílého filmu pro pamětníky. Captain taky nezklamal svou visage, prostě paráda. Možná trosku horší zvuk, ale sou to profíci na který se vždycky pojedu podívat znova.

Shrnuti je takový, že na to, že to byl festival tak byl zatím nejlepší v mim životě. Ono taky kolikrát se člověku povede jet na koncert do Anglie a ještě na festival kde nehraje nic jiného než kapely 77´- já sem nadšenej.

Report napísal Pavel Jína, ktorému ďakujem a už teraz sa teším na ďalší report od Kokeša (Zatrest) , ktorý bude obohatený fotkami...;)

Fotky z koncertu Disident a Degradace - Žilina 19.12.08

Na koncerte vystúpili aj Brmbolce a The Kľemones, ale neboli zachytené Gašpom, ktorému ďalujem za fotky...diky!

utorok 16. decembra 2008

Report: Zóna a, Pink Panther - Poprad

Na tento koncert som sa veľmi tešil, veď už dlho sa nič poriadne v blízkosti môjho mesta nedialo a v sobotu 13 decembra sa mali akoby naschvál uskutočniť hneď dve akcie (koncert Konfliktu v PO nerátam :)), pričom jedna bola lepšia ako druhá. Na prvej vystúpili české THe Fialky, ktoré nedávno vydali svoj nový album “Šance“ s ktorými si tiež zahrali popradský Bullboxers a Zhoda náhod. Na tej druhej zas mali vystúpiť nováčikovia Pink Panther z Bratislavy a snáď to najlepšie čo doma máme – Zóna a. Rozhodovanie bolo viac než ťažké, ale keďže som túžil vidieť vždy energickú a poriadne opitú Zónu bolo jasné kde v tú sobotu skončím.

Vystúpenie začalo zhruba po 21. hodine a až na príliš veľa holohlavých Thornštejnerov v klube bola atmosféra výborná. Na pódiu už stála mladá trojka v doprovode s Ozim, ktorí to ozaj roztočili. Odzneli najnovšie skladby ako Liar, OK, Bejbe a nechýbala samozrejme ani hitovka Sedemnásť. Spomenúť musím aj výborný cover od Ramones Do you wanna Dance? a skvelé tričko Blondie, ktoré mala Aďa na sebe. Vytýkať nemôžem nič, len ma trochu mrzí, že speváčka bola zrejme chorá, ale to boli veci, ktoré toto výborné vystúpenie zamaskovalo.

O pár minút neskôr došli páni zo zóny a tatranské publikum rozmrazili skladbou “Nič“ z ich tretieho CD “V životnej forme“. Nasledovali takmer všetky známe nové aj staršie skladby ako: “Ja ťa nechcem, Chleba, Nádherná zákerná, Lucia, Daj sa do boja či Všetko je dnes OK“. Veľmi ma potešila zahratá novinka kde sa opakovalo „Ja pijem pivo!“, ktorá raz bude určite hitom a vyhrá minimálne 5 krát za sebou slávika za najlepšiu skladbu:)). Túto skladbu robil Koňýk, no s textom a hudbou mu dopomáhal Revo, keďže ako aj Koňýk povedal: „Táto skladba je skôr o ňom, keďže on pije viac piva ako ja“. Vystúpenie bolo zakončené Červenou armádou ako som aspoň ja zvyknutý u Zóny.

Zhrnúť to môžem asi tak, že som sa určite rozhodol pre správny koncert a naozaj mu nechýbalo nič. Pink Panther boli skvelí a Zóna a? Tá bola tradične vynikajúca a som si istý, že vidieť Zónu aspoň raz do roka je tak nutné ako sa aspoň raz poriadne opiť a pobiť...:)

Čoskoro pribudne aj fotoreport od Pištoľa (BJ) a Moniky z Trnavy.
ovi77@centrum.sk

piatok 12. decembra 2008

Report: Extip, Kaktus - Poprad


Na tento koncert som sa veľmi tešil, keďže na ňom mala vystúpiť jedna z pre mňa najlepších kapiel sk scény a to kapela Princovia. No čo čert nechcel zmenilo sa pár vecí a namiesto nich vystúpila legendárna a dovolim si tvrdiť, že aj najstaršia slovenská punková kapela Extip ktorej vznik sa datuje od roku 1979.

Ako prví začali hrať Ex tip s klasickým koncertným oneskorením. Extipácka trojka Miki, Jerzy a Tuleň predviedli vystúpenie, ktoré jasne ukázalo, že ešte nepatria do starého železa. Zahrali staré známe Korbelovske hity ako "Ryby", "Život je Rock’n’roll", "Nič nenechám náhode" a ďalšie skladby z ich prvého albumu Pekný, škaredý deň (v roku 2001 vyšla jeho reedícia pod názvom Kraken) na ktoré sa rozhodne nedalo ostať v pokoji.Playlist bol spestrený o nové songy, ktoré vyšli na ich novom albume s názvom Nová stará doba a ktorý po piatkovom krste v Randali v Bratislave krstili aj na tomto koncerte.Pár songov pred koncom ich vystúpenia zahrali ešte aj skladbu "R.A.M.O.N.E.S."" od Motorhead.

Po nich nasledovala ďalšia bratislavská kapela Kaktus. Túto kapelu mám veľmi rád, ale ich vystúpenie ma bohužiaľ nejako veľmi neoslovilo. Neviem, možno som už hluchý, ale mal som problém pri niektorých skladbách rozlíšiť, že akú skladbu vlastne hrajú. Ako pozitívne vnímam to, že hrali zopár coverov od Ramones. Nakoniec pridali ako takú mini náhradu za kapelu, ktorá tu mala vystúpiť song "Revolver" od Princov.Po ňom nasledoval koniec koncertu.

Očakával som trochu viac ľudí ale aj tak to bol vydarený koncert s poriadnou dávkou rock’n’rollu, zábavy a chlastu. Napísal Alex

Playlist - Konečne!


Mesiac, dva...? Ani poriadne neviem ako dlho som nespravil žiaden playlist...najprv to bolo kvôli mojej zaneprázdnenosti a potom kvôli nefunkčnosti webu Radioa1.sk. To prvé sa pominulo a vlastne aj to druhé, pretože na Rádiu A1 definitívne končím. Dôvodom sú ako inač v dnešnej dobe peniaze, je mi to naozaj ľúto, lebo som tam “strávil svoje moderátorské detstvo“, ale myslím si, že tento blog je dobrou náhradou a návštevnosť a dobré ohlasy sa budú množiť jak králiky...

Prvou vecou novinkou je vec z dlho očakávaného CD jednej z prvých punkrockových kapiel na SR: Extip. Po 17 rokoch páni konečne nahrali 2 radový album a poviem, že počkať sa ozaj oplatilo...viac ale v recenzii už o pár dní...snáď už len doplním, že do playlistu som zaradil skladbu Už nás volá. Dvojkou je výborná holandská vec (znie to čudne tá veta však...?:) ) The Bips. Túto kapelku som spoznal nedávno a song Did you hear about The Rumours ma poriadne chytil za gule a už nepustil. Kto nepozná nech určite navštívi oficiálnu stránku kapely, kde je možné stiahnuť približne 20 skladieb. Pri veci číslo tri si zaspomíname na rok 1978 kedy Slaughter & The Dogs vydali svoju prvú a jednoznačne najlepšiu LP Do It Dog Style a dokonca môžem povedať, že túto nahrávku radím medzi 10 najlepších LP z GB vôbec. Vydarená a aj od odlišná od ostatných skladieb na LP je skladba Who are The Mystery Girls (NYD), ktorá mi strašne pripomína štýl írskych kapiel ako Rudi alebo Moondogs. Štvrtého interpreta netreba nijako zvlášť predstavovať...meno Braňo Alex je určite každému punkáčovi zo Slovenska či Česka známe a tak isto aj jeho sólový projekt na ktorom sa uvedený song Opočlovek nachádza.

Piatou vecou je banda v ktorej pôsobil Joe Strummer predtým ako založil The Clash...čo viac k tomu dodať...?Veľmi chytľavý song. Pinpoint...poznáte? Ak nie spoznajte lebo sa to oplatí naozaj počuť...veď ako môže byť zlá kapela v ktorej hral sám veľký “FatPunk“ Arturo (Lurkers, 999...) Poliakov Bulbulators som ešte asi v mojich playlistoch neuverejňoval a tak to teraz napravím songom Lolo Fearrari z ich určite najlepšieho albumu Punkophilia (2004). Ďaleko neujdem ani pri ôsmej skladbe, lebo nasledujúca pecka pochádza z bývalej Juhoslávie – Pekinška Patka...a song v angličtine Never my Love. Posledné dve skladby sú také raritky, pretože jedna nikdy nevyšla na CD a ani nebola zverejnená a ta druhá sa už nachádza na bandzone no v horšej kvalite...:) Takže prvá vec Happy Cocks a Scandal a Pink PantherLies.

To je odomňa na tento mesiac všetko...verím, že nový ozaj dlho odkladaný playlist potešil. ovi

PS: pre všetkých, ktorí mi písali na mail ovi@radioa1.sk by som ešte doplnil, že tento mail je u nefunkčný, takže všetky správy prímam na ovi77@centrum.sk

!!!Playlist nájdete vždy na vrchu stránky!!!

The Diodes (CAN)


Ku koncu týždňa som pripravil krátke INFO o vynikajúcej kapelke z Kanady – The Diodes. Článok je obohatený aj linkom v závere, kde si môžete stiahnuť ich výberovku Tired of Waking Up Tired, ktorá obsahuje až 25songov.

Diodes začali svoju kariéru v Toronte koncom roku 1976, čo bol vlastne rok kedy v USA a UK punk rock fičal naplno. V Kanade však v tom čase nemali ani len punkový klub, no to sa zmenilo, keď členovia kapely ovplyvnení US vlnou (Ramones, Iggy Pop, MC5) s Ralphom Alonsom (neskorší manažér kapely) založili vôbec prvý takýto klub v celej Kanade (!). Priestory klubu patrili organizácii C.E.A.C ktorá umožnila kapele nahrať svoj vôbec prvý singel. Išlo vlastne o double (split) singel Diodes/The Curse, ktorého cieľom bolo zviditeľniť samotnú organizáciu. V súčasnosti je tento singel maximálne vzácny a zohnať ho je viac než ťažké.

Nahratie singlu umožnilo diódam koncertovať aj v CBGB´s čo im veľmi pomohlo a tak už v magickom 77 vydali svoju prvú LP, ktorá je označovaná ako jedna z prvých punk/new wave nahrávok v CAN. Najväčšiu slávu zaznamenal a musím napísať, že ozaj oprávnene singel “Red Rubber Ball“ (CBS rec.), pretože práve tento song, je jeden z tých pri ktorým sa vám musia zježiť všetky chlpy na tele. To si presne myslel aj páni v CAN a US rádiách, ktorý zaraďovali túto skladbu do takmer každej pop relácie a urobili ozaj dobre, pretože sa jej pekne darilo. K prvej LP by som ešte spomenul, že bola vydaná v krajinách ako Švédsko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko, GB...
Druhá platňa vyšla o necelé 2roky neskôr a niesla názov Released (1979 – EPIC rec.) Išlo o rovnakú kvalitnú vec ako pri prvej LP či predchádzajúcich singloch aj napriek tomu, že z USA prichádzala pomaly ale iste nová vlna popu, ktorá ovplyvnila mnoho dovtedy hrajúcich punkových kapiel. K tretej LP neviem povedať naozaj nič, pretože ju doma nemám ale štvrtú áno, no o tej poviem len toľko, že nejde o radový album , ale v podstate o dávnejšie nevydané skladby a demáče z rokov 77 až 81.

Tak ako som v závere spomínal, že história kapely sa začala písať v Toronte tak aj skončila v roku 1981, ale na opačnej strane sveta a to vo Veľkej Británii. Práve tam sa odsťahovali členovia Robinson, Catto aby sa venovali novým hudobným projektom, to však znamenalo koniec pre The Diodes!


The Diodes:
P. Robinson – vokály
J. Catto – gitara
I. McKay – bass
M. Lengy – bicie
J. Hamilton – bicie (pôsobil aj v Zoom (Massacre At Central High 7“ EP – 1977)

Tired of Waking Up Tired (The Best of the Diodes)
Pass: ovi77

pondelok 8. decembra 2008

Pozvánka: Rebellin Festival, London 13.12.2008

Na dátum 13.12.2008 som už jednu pozvánku dnes uvádzal (Zóna A, Pink panther - PP), ale keď som v zásuvke natrafil na letáčik festivalu Rebellion napadlo ma, že nebude až tak od veci o tom čosi napísať. Festival sa uskutoční v Londýne, čo by ma určite potešilo cca pred rokom keď som tam bol, no teraz sa môžu tešiť ostatní Slováci, žijúci alebo pracujúci v UK ktorí milujú kapely ako: Damned, Johnny Moped, The Yobs, UK Subs, 999, Tv Smith, Penetration...práve tieto legendy a mnoho iných vystúpia v jeden deň na tom istom pódiu. Presne miesto konania, vstupné a zoznam kapiel hľadajte na www.rebellionfestivals.com

Oasis vo Viedni!


Po dvoch rokoch sa opäť predstavia britskí rebeli a to vo viedenskej stadthalle. Turné sa bude niesť v nádychu nového albumu Dig Out Your Soul, ktorý vyšiel 6. októbra 2008.

Vstupenky sa daju zakúpiť na stránke http://hudba.info.

Predpokladaný setlist:

Rock 'N' Roll Star
Lyla
The Shock Of The Lightning
Cigarettes And Alcohol
The Meaning Of Soul
To Be Where There's Life
The Masterplan
Songbird
Slide Away
Morning Glory
Ain't Got Nothin'
The Importance of Being Idle
Wonderwall
Supersonic
Don't Look Back In Anger
Falling Down
Champagne Supernova
I Am The Walrus

Rick Buckler z The Jam oslavuje 53 rokov...všetko naj Rick!

(Weller , Buckler, Foxton)

Bubeník asi najznámejšej britskej mod revival kapely The Jam Rick Bucker oslavoval túto sobotu 53 rokov...dodatočne želáme všetko naj a nech ti to vydrží minimálne raz toľko! A dakujeme za skvelú prácu, ktorú si v Jam odviedol.


The Fialky majú vonku nové CD

Singlom United ich sláva stúpla tak vysoko, že ich cédečka má doma takmer každý jeden z nás a už ma ani neudivuje keď na koncertoch vidím krásne dievčatá, ktoré hrdo nosia trička s nadpisom THe Fialky...a práve tieto kvetinky vyrástli tak vysoko, že majú za sebou úspešné promo CD Prúser, po ktorom chlapci zo susedných Čiech vydali dvojku so zaujímavým názvom Šance.

Na novej doske je celkovo 13skladieb, z ktorých 4 už nejaký ten piatok visia na posluch v ich bandzone stránke...Viac o "Šanci" už čoskoro v tomto blogu v recenzii a rozhovore s kapelou.

The High Numbers

Treba nejak začať. Novo, staro ? Ja začnem s predstavovaním kapely menom The High Numbers.

Najprv niečo z histórie.

The High Numbers je názov, ktorý používala britská skupina The Who, v období keď ich manažér bol, v tej dobe, populárny mod Peter Meaden. Zabezpečil im kontrakt s labelom Fontana a chcel ich presláviť ako mod kapelu. Keď ich singel nemal úspech v hitparáde a boli v EMI odmietnutí, dostal Meaden padáka. Ku koncu roka 1964 bol nahradený dvojicou Kit Lambert a Chris Stamp. The High Numbers sa premenovali naspäť na The Who a kompozície skladieb sa ujal Pete Townshend.

Zostava The High Numbers a The Who je identická.

Roger Daltrey - spev
Pete Townshend - gitara
John Entwistle - basgitara
Keith Moon - bicie

Kapela vydala jediný singel Zoot Suit/I'm the Face. Texty síce napísal Peter Meaden, ale hudba pochádza od The Dynamics - Misery (Zoot Face) a Slim Harpo - Got Love If You Want It (I'm the Face). Oficiálne vyšli však štyri nahrávky a to okrem spomínaných dvoch ešte Leaving Here a Here 'Tis, ktoré sú súčasťou boxsetu Thirty Years Of Maximum R&B.

The High Numbers - Here 'Tis



Modovníček:

Čo vlastne znamená názov The High Numbers ?
Názov je odvodený od tričiek s číslami, ktoré v tej dobe mods nosili.

Odkazy:

http://www.myspace.com/thehighnumbers1964

Nová tvár Uclassic

Začiatky sú vždy ťažké a tak mi na pomoc prišiel kamarát z Bratislavy Kubo, ktorý sa bude venovať hlavne sekcii mod, mod revival...Je študentom a jeho obľubené kapely sú:
The Beatles, The Jam, The Small Faces, The Who, Oasis, The Kinks...na všetky otázky odpovie na kubomod@gmail.com

Pozvánka: Zóna A, Pink Panter - 13.12.2008 - Rock Fabric Poprad

Už túto sobotu navštívia popradský RockFabric Club punkoví klasici Zóna A v sprievode s mladučkým Pink Panther (na basu hrá Ozi!). Už teraz iste vydarená 77 night sa začne cca o 20. hodine a odznejú pecky ako Lucia, Možno, Daj sa do boja...a nechýbať budú ani skladby od Panterov, ktoré boli nedávno zverejnené na portály bandzone.cz...

Zóna A web page
Pink panter bandzone site
Rock fabrick Poprad

čakania bolo dosť...UniteScene prichádza s novým menom v novom šate

Presun servera...potrvá to max. týždeň pomyslel som si...ale mesiac je už naozaj veľa, hlavne teraz keď je vonku tak hnusne a mňa nebaví nič iné než robiť playlisty a písať články...Tak ale poporiadku.

1. Pre tých, ktorý netušia čo sa tu snažím publikovať je odpoveď jednoduchá...punková relácia Unitescene zo známeho netového Rádia A1 si vytvorila vlastný blog, kde sa bude objavovať v podstate to isté čo na A1, len v novom šate a ako si iste starší poslucháči povšimli aj v novom mene (u classic - neskôr pribudne aj tvrdší braček) a hlavne nebude treba čakať donekonečna kým sa presunie jeden server, na ktorom sa vlastne už posledný rok nič nedialo.

2. Publikovať mienim opäť články, rôzne recenzie a pod...a určite nevynechám asi najpopulárnejšou časť a to Playlisty...to však potrvá istú dobu, no zatiaľ no budem riešiť buď cez bandzone.cz alebo myspace.com...určite však pri tomto riešení neostanem navždy, pretože do úvahy ešte pripadá možnosť robiť naďalej playlisty pre RA1, samozrejme sa musia najprv isté veci rozhýbať

3. Ku koncu len poviem, že čím viac hláv dokopy, tým lepšie nápady a tak sa nehanbite a napíšte na ovi77@centrum.sk...