utorok 30. novembra 2010

The Members v Olomouci, poznáme detaily

O tom, že Olomouc po kapelách ako The London, 999, Newtown Neurotics navštívi ďalšia Britská legenda The Members som na blogu už čosi napísal. K dnešnému dňu ale vyšiel plagát k tejto akcii a bol by to hriech nepodeliť sa s Vami o detaily z neho.

Ako už bolo spomínané koncert je naplánovaný na predposledný januárový deň, čiže 30.1.2011 a vypuknúť by mal cca o 20. hodine. O support v klubovej scéne (club 15 minut)  sa postará domáca legenda Zatrest a poslednú dobu veľmi spomínané Staré pušky. Najdôležitejšia vec a to vstupné je ako to už pri akciách v Olomouci býva výborne a tentokrát je stanovené na 6,00 € čo hovorí za všetko. Dúfam teda, že sa tam stretneme v čo najväčšom počte, pretože akcie tejto podobné treba rozhodne podporovať!

The Fialky - reedícia CD "Průser" na scéne

Spolupráce labelu Papagájův Hlasatel s pražskou punkovou kapelou The Fialky začala v roce 2007, kdy Fialkám u PHR vychází debutové CD s názvem Průser. To následuje po řadě demonahrávek, jednom EP a sedmi letech existence skupiny. Deska okamžitě po vydání sklízí, v rámci punkové scény, obrovský úspěch, který kapelu posouvá do první poloviny domácího startovního pole, mezi žánrové stálice, kam The Fialky patří dodnes. To že zájem fanoušků o tuto nahrávku stále nepolevuje, i když první vydání debutového Průseru je nyní více než dva roky beznadějně vyprodané, nakonec přimělo Papagájův Hlasatel k tomu, že poprvé ve své historii přichází s reedicí CD ze svého katalogu. Na Průseru 2010 najdete 12 klasických pecek kapely, známých už z prvního vydání. Ty jsou doplněny o nový, speciální, papírový obal s vloženým plakátem! To vše za naprosto symbolickou cenu. 

Dále The Fialky právě na youtube zveřejnili další, již avizovaný videoklip, od studia CHV tentokrát na skladbu TRIČKO, ze stále aktuálního sedmipalce vydaného u PHR v březnu 2010. CHV studio realizovalo rovněž klip Scéna, který je již od 1.11. k vidění na youtube a klip Herečka který tam bude od 1.1.2011.

WEB: www.thefialky.cz
MP3: www.bandzone.cz/thefialky
Label: www.phr.cz

oficiálny text PHR

richard.muska@gmail.com

pondelok 29. novembra 2010

Staré Pušky - sťahujte album "Sladkých 11"

Nedávno som na blogu uverejňoval recenziu k skvelému albumu skvelej novej kapely z Ostravy - Staré Pušky a presne vtedy som aj vyzýval všetkých, ktorí majú radi dobrú hudbu aby si cédečko za tých pár českých korún kúpili a podporili kapelu v tejto skvelej práci, ktorú spravili.

Dnes, ale samotná kapela ponúka celé CD na stiahnutie priamo z ich stránky zadarmo. Ak teda ľutujete obetovať peniaze za CD a nemáte cit k materiálnym veciam a stačia Vám umelé Mp3 sťahujte na http://www.starepusky.cz/ (sekcia Mp3). Okrem známych 11 skladieb tam nájdete aj bonusovú skladbu "Poslední láhev", ktorá sa na radový album nedostala. Aj napriek možnosti stiahnutia stále odporúčam zakúpiť si cédečko buď priamo od pušiek, alebo trebárs od Koňyka z distra. Ľutovať rozhodne nebudete :)

richard.muska@gmail.com

Recenzia: Zóna A - Všetko najlepšie

Všetko najlepšie - ako sa nová výberovka toho najlepšieho od Zóny A volá prichádzala na svet naozaj dlho. Podobne ako nový radový album aj tento kúsok totiž vychádzal "niekoľko krát". Na to pravé vydanie sme si ale museli počkať do konca novembra, vďaka čomu si CD môžeme dopriať takmer pod Vianočný stromček. U mňa doma síce stromček nenájdete, ale cédečko mi už leží na stole a tak si urobím tú radosť (a verím, že aj Vám) a podelím sa s Vami o zážitok z neho. 

Slovo zážitok som v úvode použil schválne, pretože je to naozaj skvelé keď kapela, ktorú milujem vydá niečo nové a opäť raz môžem zažiť ten pocit z preskúmavania ešte "horúcej" veci. U Zóny A to platí snáď aj päť násobne viac a to nielen preto, že spolu s Ramones u mňa znamenajú totálnu hudobnú špičku, ale hlavne preto, že mať nový kúsok od tejto Bratislavskej legendy je fakt vzácne. Odstupy medzi radovkami sa postupne bohužiaľ vždy zväčšujú, ale po strane druhej treba priznať, že s každým rokom hrá zóna vždy lepšie, a to nemyslím len na štúdiových albumoch, ale hlavne naživo, kde ma dokážu prekvapiť vždy aj napriek tomu, že ich vídam do roka minimálne 3-krát. Dosť, ale štatistík a prejdime k samotnému cédečku.

Obal "všetkého najlepšieho" je podarený a štýlovo mi pripomína limitované tričká, ktoré Zóna pripravila počas spoločného turné so slobodkou. Obal je teda pekný pestrý a kostrička na nej sa možno touto výberovkou stane akýmsi novým logom kapely. Veď by sa ho možno aj patrilo zmeniť, keďže od toho z Danglárovej tvorby ubehlo už takmer 11 rokov. Ešte krajší ako cover je 27 stranový booklet plný fotografií od obdobia 1984 až po súčasnosť. 

Na fotkách uvidíte časy so Sveťom a Braňom, Ozim, Leďom a v neposlednom rade s Mikom, ktorý kapelu opustil ako posledný. Ako som spomínal booklet obsahuje len fotografie bez akéhokoľvek popisu, čo ale vôbec nevadí, pretože pri kapele akou je Zóna a bolo povedané myslím si naozaj všetko a kadejaké popisy by pekný ladný dojem len pokazili. Fotky potešia nielen nedávnych objaviteľov Zóny, ale aj starých pionierov, nakoľko fotky sú z archívu kapely a niesu teda obkukané. Mňa osobne prekvapila fotka z roku 91 (Koňýk, Lump, Leďo, Mikko) či o rok staršia, ktorá sa vyhotovila zrejme k albumu "Nie je to tak zlé", ktorý osobne mám od Zóny najradšej.




Zadnú stranu cédečka skrášľuje okrem klasického tracklistu aj zoznam hosťov, ktorí figurovali vo vybraných songoch a stretnete sa tam s menami ako Jaro Filip, Lucia Piussi či Michal Kaščák. Samotných skladieb je podobne ako strán bookletu, čiže 27 a celú výberovku otvára nádherná skladba z "Potopy -  Chceš si žiť po svojom". Po nej nasleduje desiatka skladieb, ktoré sú pre Zónu A charakteristické (Puf a Muf, Lucia, Kde ste boli, Móda je už iná, Chleba, Červená armáda...), no okrem týchto známych skladieb na Vás bude čakať aj doposiaľ nevydaná verzia skladby "Janko" a tri zbrusu nové songy, ktoré Zóna plánovala uverejniť na najbližšiu "Ja" radovku. Ide o skladby Ja takýmto veciam neverím, Ja pijem pivo a Ja som ťa ľúbil

Prvé dve ste možno počuli už na koncertoch no "Ja som ťa ľúbil" bola doposiaľ aspoň premňa úplnou neznámou a tak ju aj uverejňujem do playlistu, kde si ju môžete vypočuť a oceniť v nej okrem iného parádne sólo v závere.  Skladbou "Nezmením sa!", ktorá je rovnako ako prvá z albumu Potopa sa zoznam skladieb končí a tým pádom aj táto recenzia. Pre tých, ktorí si CD plánujú zakúpiť , čo určite odporúčam som prichystal krátky zoznam miest, kde je "všetko najlepšie" v ponuke.

90%


Zoznam, kde CD kúpiť nájdete v TOMTO odkaze

štvrtok 18. novembra 2010

Zóna A: sľubovaná bestofka pod stromčekom

Zóna a vypustila do obehu konečne svoju veľa krát na oficiálnom fóre omieľanú výberovku, ktorú pomenovala naozaj jednoducho, ale o to výstižnejšie :"Všetko najlepšie". Termín vydania bol stanovený naozaj veľa krát, ale vianoce 2010 sú definitívne potvrdené a pomaly sa cédečko dostáva na pulty obchodov, či internetových shopov. 

Kompilácia obsahuje prierez 27 ročnou existenciou kapely v 27 skladbách, ktoré iste mnohí poznáte. Okrem starých hitov a premňa aj symbolov punku sa chalani pochlapili uverejnením troch doposiaľ nevydaných skladieb, ktoré boli pripravované na ďalší radový album. Cena by sa mala pohybovať v rozmedzí 11-12 €, čo je naozaj prijateľné. Všetky detaily, pitvu bookletu , tipy kde album kúpiť a pod. očakávajte už čoskoro v chystanej recenzii. 

richard.muska@gmail.com

piatok 5. novembra 2010

Nový vzhľad a malé výročie

K dnešnému dňu skončila anketa, v ktorej som sa Vás okrem iného pýtal na to, či chcete aby blog vyzeral po tých takmer dvoch rokoch ináč. Štvrtina zaškrtla áno a tak som sa trošku pohral s farbami a titulným obrázkom a finálny efekt môžete práve vidieť. Samozrejme žiadne čary odomňa nečakajte a tak je isté, že s novým vzhľadom sa bude treba chvíľu popasovať, ale verím, že si zvyknete. Zvykať by ste si nemali príliš dlho nakoľko uvažujem nad zmenou sprostredkovateľa (už nie google blogspot) a tým pádom samozrejme aj doménou. "Nie príliš dlho" ale u mňa môže znamenať aj rok, čiže radšej si predsa len zvykajte :)) V každom prípade ale dúfam, že sa vzhľad ujme a bude veľa spokojných.

Druhou správou je, že na blogu je dnešným dňom viac ako 300 príspevkov, článkov...a aj keď to nie je astronomické číslo na pár nudných večerov to iste postačí. V závere ešte vyzvem všetkých, ktorí radi píšu aby sa ozvali na nižšie uvedenú emailovú adresu, pretože sám z časového hľadiska nestíham toľko, koľko by som chcel a  je to myslím si škoda. Majte sa fajn!





utorok 2. novembra 2010

Rozhovor: John Holmstrom

V roce 1975 byli Ramones teprve rok na světě, Patti Smith vydala své první album Horses, Johnny Thunders a Jerry Nolan po rozpadu NY Dolls zformovali Heartbreakers, zatímco Malcolm McLaren se vrátil zpátky do Londýna, kde se pomalu dávali dohromady Sex Pistols. V témže roce přišel jeden newyorský hudební nadšenec s nápadem založit svůj vlastní časopis zabývající se touto novou hudbou a věcma kolem ní. Svůj plátek nazval jednoduše PUNK. Dámy a pánové, představuji Vám Johna Holmstroma.


Jsi známý jako kreslíř komiksů, ale taky jako zakladatel legendárního časopisu PUNK. Jsi rád za to, že jsi dnes již nedílnou součástí punkové historie? 

No, lepší než nic:) Myslím, že hodně lidi neví, že kromě kreslení komiksů jsem taky byl vydavatel časopisu Punk, psal hodně článků a staral se o jeho vzhled. 

První podnět k tomu založit Punk Magazine bylo prý to, že vám budou lidé kupovat pití a vy budete moct chlastat zadarmo. Myslím, že to říkal Legs McNeil v nějakém rozhovoru. Jaká tedy byla myšlenka nebo důvod k založení časopisu. Měli jste s tím nějaké plány do budoucna nebo to byla čistě spontánní věc?

S Punk magazinem jsem měl od začátku vážné plány. Byl to pro mně sen  psát o muzice, setkávat se s muzikanty a být součástí tak skvělé hudební scény jakou byla tahle. Legs McNeil do toho moc nechtěl jít, tak jsem si myslel, že lákadlo v podobě chlastu zdarma by ho mohlo trochu motivovat. Legs na časáku nedělal tak moc, jak si dnes lidi myslí. Jako příklad může sloužit to, že odešel krátce poté, co jsme vytiskli první vydání. Celý příběh, jak to bylo, chci popsat v připravované knižní sbírce.

První váš rozhovor byl s Lou Reedem, že? Pamatuješ si ještě na to, jak to probíhalo?

Jistě! Tenkrát seděl v CBGB´s, kde jsme šli udělat rozhovor s Ramones. Byl tak laskavý, že mi dovolil na několik hodin se ho ptát na cokoliv. Nekecali jsme jenom v CBGB, ale taky jsme spolu šli do restaurace The Locale, kde si dal večeři. Vždycky jsem si myslel, že to od něho bylo opravdu štedré gesto, ale tomu většina lidí nemůže rozumět. Nestává se často, že někdo tak slavný jako byl on, dá vůbec někomu autogram, natož s ním udělá interview.



Když jste rozjížděli Punk Magazine, tobě bylo 22 let. Používal se termín punk už tehdy pro kapely jako Ramones, Patti Smith, Blondie nebo se tak stalo až poté, co časopis začal vycházet?

Tohle slovo "punk" užíval v časopise Creem jeho redaktor Greg Shaw, popisoval tak kapely, které jsou dnes známe spíše jako garage rock. Taky Suicide už v roce 1974 popisovali na plakátech svou hudbu jako "punk-rock". Nicméně, když vyšel časák Punk a získal si pozornost mainstreamových médií, všechno se změnilo a z punku se stalo hnutí.

Kdyby jsi měl vybrat jednu ze všech těch skvělých kapel New Yorku 70. let, která by to byla?

The Ramones!

Kromě obálek časopisů jsi taky vytvořil několik obalů desek. Například Road to Ruin a zadní stranu Rocket to Russia od Ramones. Jak k tomu došlo, oslovili Ramones tebe nebo ses jim nabídl ty?

Johnny Ramone, který se vždycky staral o obaly desek, mě požádal, jestli bych neměl nějaké nápady pro vnitřní obal jejich třetí (tehdy ještě bezejmenné) album. Domluvil jsem focení Joeyho s Robertou Bayley, Bobby London udělal pál náčrtků. Johnnymu se moc nezamlouvaly a tak požádal mě, abych  celou věc udělal já, ale uzávěrka byla už jen za pár dní. Tak jsem nepřetržitě pracoval a udělal kresby ke všem skladbám. Johnnymu se vše moc líbilo a zeptal se mě proč rovnou neudělám také zadní obal. Celou tu myšlenku s Rocket to Russia měl už v hlavě - mapa světa, karikatury znázorňující různé státy atd.  Dalo to spoustu práce prostudovat všechny mapy a zkusit udělat vzhled Země realisticky a zároveň nakreslit jednoduché karikatury, které by vypadaly vtipně.

Proč jste v roce 1979 přestali s vydáváním časopisu? Už se neprodával? 

Měli jsme sérii nezdarů, které nás přinutily s tím skončit. Bylo toho víc, co nám znemožnilo dál vydávat, ale jak už jsem říkal, celý příběh bude řečen v chystané knize.

Bylo to taky krátce po smrti Sida Viciouse, jaký vůbec máš na Sida názor?

Měl jsem Sida hodně rád jako člověka a myslím, že měl hodně potenciálu. Ve skutečnosti byl velmi milý a hodně zranitelný, ale taky hodně sebedestruktivní. Myslím a taky doufám, že zanechal dobrý příklad proč užívání drog není zrovna nejlepší nápad. Vím, že hodně lidí si myslí, že všichni v CBGB´s byli tehdy na drogách, ale to není pravda. Zažil jsem, jak spousty mých přátel ze střední školy zemřelo nebo v lepším případě skončilo ve vězení poté, co si začali s heroinem. Věděl jsem, že se od toho musím držet dál. 

Co jsi dělal v 80. letech, potom, co Punk magazine skončil?

V podstatě jsem dělal to, co jsem dělal celou dobu. Kreslil jsem kreslené seriály pro různé časopisy. Taky jsem začal dělat komiks s Peterem Baggem, Comical Funnies, ale ten nebyl tak ambiciózní jako Punk magazine.

Hodně lidí říká, že New York se za ta léta zcela změnil, že už to není to místo, co bývalo. Ty stále v New Yorku žiješ, že? Jak to vidíš ty?

Hodně se změnil. V roce 1979 stouply ceny za byty a už nikdy neklesly dolů, proto žiju stále v tom stejném, malém bytečku už od roku 1977. Lidi, kteří tady teď žijou chtějí nechat zavřít bary a ukončit noční život, který teď převzali studenti. New York už není útocištem pro umělecké ztroskotance, drogové závisláky, šílence, pobudy ani podivíny. 

Líbí se ti nějaké současné punkové kapely? Znáš třeba nějakou zajímavou evropskou kapelu (např. z České republiky, Polska a tak podobně)?

Nové kapely už neposlouchám. Lidé mi občas posílají CD a různou hudbu, ale je těžké najít si čas něco z toho si poslechnout. Jsem pořád nějak zaneprázdněn.

Děkuji ti moc za rozhovor. Nějaké slova na závěr?

Děkuji moc za příležitost si s tebou popovídat!

Článok napísal Rudee