štvrtok 17. januára 2013

Ramones Museum: Pocta legende na nemecký spôsob



Ramones dostali za svoju dlhú kariéru len jednu zlatú platňu, ale po rozpade v roku 1996 ich časopis Rolling Stone zaradil medzi 50 najdôležitejších kapiel sveta a taktiež podľa VH1 patria do top 100 rockových kapiel. Magazín Spin dokonca Ramones označil ako druhú najdôležitejšiu kapelu na svete, predbehli ich len Beatles. V marci 2002 bola kapela uvedená do Rock n Rollovej siene slávy.  O tri roky neskôr sa v metropole Nemecka otvára prvé a jediné Ramones múzeum, ktoré som navštívil. Pred samotnými zážitkami ale ešte trošku histórie.


Všetko odštartoval Flo Hayler, ktorý začal zbierať Ramones "klenoty" od svojho prvého koncertu v roku 1990 z ktorého si odniesol útržok z lístka, plagát a tričko. Odvtedy ako sám uvádza minul "miliardy" na Ebay a o pár rokov neskôr sa tak jeho byt stáva plný "Ramones stuff". Keď sa už v byte nedalo ani pohnúť vznikla myšlienka sprístupniť tieto klenoty širokej verejnosti a tak sa v roku 2005 otvára prvé Ramones múzeum. 

Ramones Museum v roku 2005


V lete 2008 sa múzeum presťahovalo do východnej časti Berlína a zbierka sa rozrástla o ďalších 200 rarít, čiže viac ako 10 tisíc návštevníkov, ktorí už Ramones múzeum navštívili sa tak môžu teraz kochať viac ako 500 kúskami zobrazujúcich ich obľubenú kapelu.

Vlajka pred Ramones Museum dnes
Hlavný vchod samotného múzea pripomína vzhľad starého CBGBs a po vstupe Vás privíta malý priestor s posedením a knihou hostí, kde môže každý zanechať svoj pozdrav. Na stenách sú fotky známych osôb, ktoré múzeum navštívili (napr. Eddie Veder, Social Distortion, Toten Hosen...) Vstupné sa platí paradoxne pri bare a jeho výška je 3,50 resp. 5 eur ak k nemu chcete dostať pivo. Predávali výborne pivo Augustiner, ktoré nám veľmi chutilo, čiže voľba bola jasná. Ako vstupenka slúži odznak, ktorý je pre návštevníka doživotný lístok, čiže druhú návštevu už platiť nebudete :)

Časť Ramones múzea nie je veľká, ale len na jednom metri je toľko rôznych vecí, že tam dokážete stráviť aj hodiny. Sekcie sú štýlovo vybudované z drevených paliet, ktoré zapĺňajú vitríny plné starých vstupeniek, fotiek, plagátov, platní či prvkov oblečenia. Každá vec má skvelý popis a tak sa dá dozvedieť aj pár zaujímavostí či pikošiek :))

V zadnej časti sa nachádza salónik s gaučom, kde si môžete v pokoji sadnúť s pivom (s ním je dovolené chodiť po celom priestore) a pozerať na veľkej telke dokumenty či koncerty Ramones...naozaj výborné, že? 

Druhá strana, ktorá niekedy slúži aj ako pódium obsahuje ďalšie miesto na posedenie, ktoré dopĺňa 3D stena albumu Acid Eaters a na stolíku čaká punková literatúra. Množstvo časopisov, kníh a objavili sme dokonca aj Punkovú encyklopédiu, čiže skvelé miesto aj na vzdelanie. 

Popísať slovami čo všetko múzeum ponúka sa naozaj nedá. Tých vecí je tam toľko, že ak by som sa tam vrátil v tomto momente, určite by som viac ako polovicu vecí objavoval po prvý krát. Ak milujete Ramones a chcete sa s nimi doslova stretnúť, určite s návštevou neváhajte. Budete sa cítiť ako doma!

Pár fotiek z múzea TU

2 komentáre: