pondelok 20. júla 2009

The London: The story of London

London vznikli ako ináč v Londýne v roku 1976 a bol to zrealizovaný nápad 4 chalanov - Riff Regan (spev), Steve Voice (basa), Dave Wight (gitara) a Jon Moss (bicie), ktorý prišiel z The Clash, ktorých opustil kvôli zlému vzťahu s lidrom kapely Joe-om Strummerom.

Prvé nahrávky kapely sa datujú od roku 1977, kedy pod hlavičkou MCA Records vydali tri 7" single a jednu 4 skladbovú EP. Išlo o tituly " 1)Everyone's A Winner, 2) Summer Of Love + Friday on My Mind, 3) Animal Games, 4) Summer of Love, No Time, Friday on my Mind, Siouxsie Sue (12 palcová EP). Takmer všetky skladby na singloch boli napísané spevákom Reganom, ktorý sa pre písanie narodil, pretože okrem písania textov bol veľmi úspešný ako scenárista televizných show a seriálov.

Práve to, ale aj výborná práca manažéra Simona Napier-a, ktorý vlastnil nahrávacie štúdio IBC, kde okrem London-u svoje skladby nahrávali kapely ako napr. Kinks či The Who prispela k tomu, že v priebehu vydávania singlov a EP si London zahrali na šnúre s velikánmi Stranglers, XTC, 999, Bethnal a neskôr odohrali svoj song spolu so Sex Pistols v britskej show So it Goes, čo kapele prinieslo isté miesto na rebríčku slávy, po ktorom sa vyšplhali až do zahraničia, kde ich fanúšikovia doslova žrali...jeden z takýchto koncertov je dokonca zdokumentovaný a volá sa "London Live at the Marquee" (Taliansko).

V najlepších rokoch kapely sa chlapci pustili do nahrávania prvej LP, ktorá niesla názov rovnaký ako ich posledný singel, čize Animal games (1977). Vydanie albumu bolo ale predzvesťou pomalého rozpadu kapely, ktoré sa začalo odlúčením bubeníka Jona Mossa do The Damned, ktorých ale opustil tiež a založil Culture Club (+ Boy george) a neskôr si zahral aj v Adam and the Ants. Spevák Riff Regan ostal verný vydavateľstvu MCA, nešlo však o žiadne albumy London-u ale o jeho sólové projekty, ktoré po neúspechu zanechal a ostal sa venovať písaniu pre humoristické relácie. Dave Wight sa začal venovať svojej učitelskej kariére a Steve Voice sa stal členom kapely "The original vampires".

Do roku 1997 sa o kapele vôbec nerozpávalo, dokonca by som mohol povedať, že sa na ňu aj zabudlo...to však napravil label Cpt. Oi!, ktorý v tomto roku vydal na CD ich Punk Singles Collection, kde okrem skvelého bookletu oživujúcého históriu kapely nájdete všetky skladby, ktoré za svoju existenciu The London vydali.

Po 30 rokoch sa London dali opäť dokopy v klube 12 Bar, kde 23 februára 2008 odohrali koncert v novej zostave Riff Regan, Steve Voice (pôdoní členovia) Hugh O'Donnell, Colin Watterston (noví členovia). Kapelu v tejto zostave môžete uvidieť už túto sobotu v Olomouci, kde vystúpia na lokálnom festivale RecyklFest 2009. Uvidíme sa tam...:)

ovi77@centrum.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára