utorok 22. februára 2011

The Wanderers & playlist 03/2011


Playlisty, ktoré kedysi boli hlavným prvkom relácie UniteScene na Rádiu A1 sa dnes na Uclassic už vyskytujú len zbežne. Nie je to tým, že by som túto skvelú hudbu počúval čoraz menej, ale jednoducho čím je človek starší, tým je aj času menej a keď sa aj nejaký ten čas nájde tak to radšej využije na niečo zábavnejšie ako sedenie za počítačom. Každopádne je toto akási omluva tým, ktorí si myslia, že na blog kašlem a kašlem aj na nich. Nie je to pravda, dôkaz máte priamo pod nosom....prvý playlist v roku 2011 je tu!



Na začiatok sa vždy patrí pustiť niečo výnimočne. The Wanderers, ktorí sú synonymom výnimočnosti si teda prvenstvo určite zaslúžia. Pred uvedením skladby by som ale rád napísal čosi o samotnej kapele, nakoľko nejde o žiaden známy titul (chvalabohu, aspoň ju nenosí kadejaký vandrák na tričku). Tvorcom tohto veľdiela je Stiv Bators, známy napríklad z Dead Boys s ktorými nahral dva skvelé radovky a zapísal sa do histórie US punkrocku veľkými písmenami. The Wanderers (meno podľa rovnomenného filmu) prišli krátko po rozpade Dead Boys, teda po roku 1980. V tomto období sa ďalšia legenda, tentokrát Britského punkrocku - Jimmy Pursey (Sham 69) obhliadala po hudobníkoch, s ktorými by nahral svoj sólový projekt. Zvyšný členovia usúdili, že Sham Bez Jimmyho nebude to práve a tak oslovili Stiva Batorsa či by si z nimi nechcel zahrať v novej kapele. Stiv povedal: „Chcem“.

Ich prvý singel vyšiel krátko po ich vzniku a to začiatkom roku 1981. Ready to Snap!, ako sa ich debutový single volal obsahoval rovnomernú skladbu a druhú s názvom Beyond The Law. Obe skladby nasledovali skvelý štýl "mŕtvych chlapcov" ale s elegantným britským nádychom. Niet teda divu, že sa kapela stala ihneď populárna, čo im v máji umožnilo nahrať ich prvý (a aj posledný) radový album a zahrať si niekoľko koncertov, napríklad aj s Ramones. LP, ktorá podobne ako predchádzajúci singel vyšla u Polydor rec. a obsahovala skvelých jedenásť skladieb, vrátane na novo nahratého debutového singlu. Album Only Lovers Left Alive sa v súčasnosti pokladá za zberateľský kus a raritu. Nie je teda divom, že sa dočkala aj CD verzie (+1 bonus) o ktorú sa postaral v roku 2000 Cpt. Oi!.

O dve mesiace neskôr kapela vydáva svoj posledný singel obsahujúci cover skladby od Boba Dylana, ktorý sa ale v trochu odlišnej podobe nachádzal aj na LP. Po vydaní albumu sa cesty hudobníkov rozchádzajú. Gitarista Dave Parsons začína pracovať na vlastnom sólovom albume a Steve Bators vytvára spolu s Dave-om Tregannom a Brianom Jamesom (ex The Damned) ďalší skvost The Lords of The New Church o ktorých Vám určite niekedy čosi napíšem. Do playlistu boli pridané Skladby No Dreams a skvelá Little Bit Frightening a v závere článku si nájdete aj download platne. 

Úvod by sme teda mali za sebou a môžeme sa venovať ďalším interpretom v playliste. Dvojkou je kapela The Dogs, ktorá potvrdzuje pravidlo, že nielen Američania či Angláni vedia zahrať kvalitný punk, ale že to ide aj žabiakom. Do playlistu som pridal ich song I am Real z ich prvej radovky Different z roku 1979. Mad Parade, ktorých si posledný týždeň púšťam po dlhej dobe takmer 10-krát do dňa v playliste chýbať nesmú. Pridaná je skladba  Listen z albumu Jigsaw Reality z roku 1994. Rovnako často si v posledné dni púšťam aj skvelých Anti-pasti, o ktorých chystám aj článok (pridaná skladba Six Guns) a Abrasive Wheels, ktorých síce považujem za priemer ale ich druhý album Black letter girl milujem. Škoda, že si kapela nezanechala podobné tempo aj v ďalších albumoch, pretože melodický punkrock s hardrockovými prvkami im išiel skvelo. Keď už spomínam Abrasive Wheels nesmiem zabudnúť na album Skum, o ktorom som sa dozvedel až pri písaní tohto článku. Ak máte tento album v novom zoskupení opočúvaný určite sa o dojmy z neho podeľte v komentároch, rád si to prečítam.



Po toľkom punku by sa patrilo uviesť aj nejaký popík, čo vy nato? Mojim typom je skvelá Americká power-popová banda Paul Collis Beat (ex The Nerves) a rovnako dobrý, tiež Americký The Knack. Túto kapelu preslávil ich song My Sharona, ktorý časom dostal niekoľko coverových podôb. Do playlistu som ale pridal skladbu Oh Tara, ktorú som vybral z CD výberovky Retrospective. Táto bestofka je skvelá voľba pre všetkých neznalcov tejto bandy a ako spoznávaní materiál poslúži skvelo.

Vanilkové muffiny zo Švajčiarskych pastvín, ktoré úzko súvisia s nasledujúcim interpretom sú sladké a mam ich veľmi rád. Tým spomínaným interpretom je Sexmachines, ktorí aj napriek debilnému menu hrajú rovnako sladko ako Vanilla Muffins a preto ich mám rovnako rád, verím, že zachutia aj vám. Poslednou skladbou je American faces od nedocenených The Rivals. S touto Britskou raritou som sa aj napriek malému výskytu prvýkrát stretol paradoxne v Tescu (kompilácia ...If Only), kde robila spoločnosť menám ako Blondie, Iggy Pop,The Stranglers a pod. Ako bolo spomenuté s The Rivals sa s vami rozlúčim a verím, že si v blízkej budúcnosti nájdem viac času a podobne články budem pridávať čoraz častejšie, i keď preháňať to netreba, lebo by ste si to potom tak nevážili :))
The Wanderers - Only Lovers Left Alive (download)
Heslo k archívu: www.uclassic.blogspot.com

Playlist tentokrát hľadajte v ľavej lište. Zmenený bol aj design playera z dôvodu, že služba Mixpod.com, ktorú som doteraz používal už nie je naďalej prístupná pre vlastné pridávanie.Momentálne riešenie je len dočasné.



4 komentáre:

  1. nikolas: vyborna muzika! len v tom novom playeri sa neda regulovat hlasitost?:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak asi nie...predchadzajuca sluzba sa zrusila a tak som sem dal nieco najviac vhodne co bolo zadarmo a poruke...kazdopadne hladam lepsie riesenie, ale asi najlepsia volba bude aj tak nova domena, kde si budem moct robit co chcem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mara: Perfektný playlist! :) cheers!

    OdpovedaťOdstrániť