utorok 26. apríla 2011

R.I.P - Poly Stirene

Marian Elliott-Said, ktorá ale bola väčšina známa ako Poly Stirene z legendárnych X-Ray Spex sa včera pobrala do punkového neba. Vo veku 53 podľahla rakovine prsníka a chrbtice.
X-Ray Spex založila v roku 1978 a vydali spolu 2 radové albumy. Prvý na konci 70 rokov s názvom Germ Free Adolescents, ktorý sa dnes radí k úplnej klasike punku ako takého. Svedčí o tom aj fakt, že táto debutová LP sa dodnes vydala vo viac ako 15 rôznych verziách. Druhý radový album z roku 1995 (Conscious Consumer) nemal takmer vôbec úspech (komerčný) rovnako ako sólovka Translucence. Neskôr sa Poly stiahla z hudobného sveta a venovala sa naplno náboženstvu hare krišna, ktoré ju neskôr ovplyvňovalo aj v jej názoroch. V tomto roku sa Poly chystala vydať svoj ďalší sólový album, ktorý sa však zrejme nikdy nedočká dokončenia. Nasledujúce slová píšem síce veľmi nerád, nakoľko ma vždy mrzí keď zo sveta odíde veľká punková osobnosť ale Poly odpočívaj v pokoji!


richard.muska@gmail.com

3 komentáre:

  1. v deň keď Poly podľahla chorobe, som videl kapelu Epidemics naživo... neuveriteľná energia a veľmi milí ľudia... celé ich vystúpenie som myslel práve na X-Ray Spex.. v tejto švédskej úderke majú viac než dôstojnú náhradu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Si bol na nich v Polsku ci v Cechach? Mne sa ta kapela tiez velmi paci, snad tu este niekedy pridu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hrali s NoMeansNo v Prahe. tu je recka: http://www.superbeat.cz/clanek/23896-nomeansno-old-is-the-new-young.html
    kecal som s nimi a pozyval ich na slovensko, snad si spomenu, hehe..

    OdpovedaťOdstrániť